Bedrijf starten, welke rechtsvorm kies jij?

Een onderneming beginnen is niet moeilijk. Je maakt een afspraak bij de KvK, zorg dat je de juiste informatie bij je hebt, schrijf je in en je bent eigenaar van een eenmanszaak. Wanneer je een BV wilt oprichten is het iets lastiger, dit loopt namelijk via de notaris. Ook dit is tegenwoordig redelijk makkelijk online te regelen. Maar wanneer kies je voor een eenmanszaak en wanneer voor een BV? En wat zijn de fiscale verschillen?

Verschillen eenmanszaak en BV

Wanneer kies je voor een eenmanszaak en wanneer voor een BV (Besloten Vennootschap)? In het volgende overzicht zie je de verschillen tussen een eenmanszaak en een BV:

Een eenmanszaak is goedkoper dan een BV om op te richten en qua administratie, maar bij een BV ben je in principe niet aansprakelijk voor je privévermogen tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Wanneer je beginnend ondernemer bent, kies je vaak voor een eenmanszaak ook vanwege de belastingvoordelen zoals de MKB-vrijstelling en startersaftrek.

Wat is nou eigenlijk het fiscale verschil tussen deze twee rechtsvormen? Wanneer betaal je inkomstenbelasting en wanneer vennootschapsbelasting? Wat is loonbelasting of loonheffing? En is het voordeliger om dividend uit te keren?

Inkomstenbelasting (IB)

Bij een eenmanszaak wordt de winst die de onderneming maakt gezien als inkomsten voor de ondernemer en wordt in Box 1 van de inkomstenbelasting belast. De ondernemer kan nog wel gebruik maken van de diverse aftrekken en vrijstellingen. Tarieven voor 2023 en 2024 zijn:

Een veel gemaakte fout is dat hier geen geld voor opzij gehouden wordt en de ondernemer verbaast is over de te betalen inkomstenbelasting in het daaropvolgende jaar. Zorg ervoor dat je een potje maakt om niet voor verrassingen te staan, informeer je boekhouder met welk percentage je moet rekenen. Inkomstenbelasting is geen zakelijke kostenpost! Wanneer je dit betaald van de zakelijke rekening dan wordt dit gezien als een privé opname.

Vennootschapsbelasting (VPB)

Bij een BV wordt er belasting betaald over de winst van de onderneming en wit wordt aangegeven in de vennootschapsbelasting. Het VPB-tarief in 2024 is gelijk gebleven aan dat van 2023, namelijk:

Het tarief voor de VPB is veel lager dan voor de IB, maar je moet ook nog rekening houden met de afdrachten loonheffingen. Ook voor de VPB is het verstandig om geld opzij te leggen voor de aanslag.

Loonbelasting

Loonbelasting wordt ook wel loonheffing genoemd en is eigenlijk een vooruitbetaling van de inkomstenbelasting. Als werkgever ben je verplicht een afdracht te doen voor je werknemers, zodat de werknemer zelf geen betalingen meer hoeft te doen voor de inkomstenbelasting. Wanneer je een BV hebt, dan ben jij ook een werknemer van de BV of van de Holding daarboven, namelijk een directeur-grootaandeelhouder (DGA). Je krijgt dan ook maandelijks een loonstrook en je doet aangifte loonheffing. Het minimum salaris van een DGA is in 2023 vastgesteld op €51.000,-. 

Dividendbelasting

Bij een BV kan je naast salaris ook een winstuitkering doen in de vorm van dividend, hierover wordt dividendbelasting betaald. Dividend wordt belast in Box 2 van de Inkomstenbelasting van de ontvanger van het dividend. De tarieven in Box 2 gaan veranderen in 2024, namelijk:

Voorbeeldberekeningen

Om een duidelijk beeld te vormen, heb ik een aantal voorbeeldberekeningen gemaakt voor een eenmanszaak en een BV. De berekeningen zijn gebaseerd op alleen de inkomsten van winst uit onderneming, er is geen rekening gehouden met een eigen huis en fiscaal partner. Er is gewerkt met de volgende gegevens:

  • Startende ondernemer
  • Voldaan aan urencriterium
  • Geen auto van de zaak
  • AOW-gerechtigde leeftijd nog niet behaald

Hulp nodig?

Het je hulp nodig bij het maken van de keuze? Of heb je al een eenmanszaak en wil je weten of het verstandig is om over te stappen? Ik kan je helpen bij het maken van deze keuze! Neem contact met mij op!

Heb je behoefte aan begeleiding en coaching om een gestructureerd en financieel gezond restaurant te runnen? Neem dan ook eens een kijkje op mijn website en laten we een kop koffie drinken.

Geen reacties om te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *