Forse stijgingen loonkosten voor de Horeca per januari 2024!

Wat betekenen de stijgingen van het wettelijk minimumloon voor de horecasector? Zoals gebruikelijk stijgt het wettelijk minimumloon per 1 januari aanstaande opnieuw. Maar wat nog niet iedereen door lijkt te hebben zijn de (forse) percentages waarmee de loonkosten zullen gaan stijgen. Voor de horeca kan dit zelfs oplopen tot een percentage van bijna 10%! Waar komt dit vandaan? En wat betekent dit voor jouw loonkostenontwikkeling?

Minimumloon
Elk half jaar (op 1 januari en 1 juli) stijgt het wettelijk minimumloon door middel van een reguliere indexatie door de Rijksoverheid. In de horecasector is een cao van toepassing. Het minimum uurloon voor horecamedewerkers tot 20 jaar ligt hoger dan het reguliere minimumloon. De KHN maakt deze loontabellen bekend. De loontabel voor 2024 is nog niet bekend maar naar verwachting zal de indexering ongeveer 3,5% zijn. Daar wil de tweede kamer nog eens 1,2% bovenop doen vanaf 1 juli 2024, zo bleek uit de laatste Algemene Beschouwingen.

Voorheen werd er gerekend met een wettelijk minimumloon per maand, per 1 januari 2024 wordt er gerekend met een wettelijk minimum uurloon. En dit heeft significante gevolgen. De tabel geeft goed weer hoe de lonen zich zullen ontwikkelen in 2024 ten aanzien van de huidige situatie.

De Rijksoverheid spreekt hier over een stijging van 3,75%. Dat is natuurlijk niet helemaal correct en zeker niet volledig. Waar voorheen er werd er gerekend met een minimumloon per maand voor fulltime werknemers (in het geval van de horeca CAO dus 38 uur per week), wordt het minimumloon vanaf 1 januari vastgesteld op basis van een wettelijk minimum uurloon. Onderstaande tabel geeft goed de impact weer. Een medewerker die 40 uur werkt gaat er dus 15,3% op vooruit!

Leeftijd pensioenopbouw
Naast de reguliere indexatie en de verandering van het wettelijk minimum maandloon naar minimum uurloon is er nog een verandering die een significante invloed zal hebben op de loonkosten. Deelname aan de pensioenregeling voor horeca- en cateringmedewerkers was namelijk altijd vanaf 21 jaar pas verplicht, vanaf 2024 gaat deze leeftijd echter naar 18 jaar. Dit betekent dat er voor een groter deel (namelijk ook de jongere medewerkers) pensioenpremie betaald zal moeten worden. De pensioenopbouw bedraagt 16,8% en bestaat uit 8,4% werknemersdeel en 8,4% werkgeversdeel (zie voor meer info: Pensioenfonds Horeca & Catering).

Loonkosten 2024
Wat betekent dit voor de loonkostenontwikkeling in 2024? Gemiddeld genomen gaan we uit van een gezond personeelskostenpercentage van 30% of minder. Wanneer er geen maatregelen genomen worden, gaat dit percentage flink stijgen en tast het de marge direct fors aan. Onderstaande tabel geeft de loonkosten per uur en per leeftijdscategorie weer vanaf januari 2024. In de berekening is rekening gehouden met de werkgeverspremies voor een kleine werkgever, daarnaast zijn de loonkosten op basis van de lage AWf-premie, welke niet wijzigt voor 2024 (zie Belastingdienst voor de voorwaarden) en is er nog geen rekening gehouden met de geplande 1,2% verhoging per 1 juli 2024. De loonkosten zijn dus een vanaf bedrag/percentage! Afhankelijk van de geldende premie en de verhoging per 1 juli 2024 kunnen de loonkosten dus nóg hoger uitvallen!

Over twee weken komt mijn nieuwe blog online en daar geef ik juist tips om de personeelskosten laag te houden, stay tuned!

Geen reacties om te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *